Terowong Tanpa Hujong

Fikiran fikiran randum #1

Posted in Otak Meracau by Ibrahim Sulaiman on January 5, 2011

——————————————————————————————————————————————————————————

Daripada berbual bual di kafe Starbucks sambil menyilangkan kaki yang disalut khakis Dockers, meng’intellektualisasi’kan realiti sambil tangan menuding sana sini, lebih baik dipatah patahkan keropok garing di warong makan untuk diberikan pada kucing liar, terutama yang sarat mengandung.

——————————————————————————————————————————————————————————

Awal awal kewujudan manusia, Adam dan Hawa membuat satu kesilapan. Lalu di’downgrade’kan dari Syurga ke Dunia. Dan diantara cucu cicit adam seterusnya ada yang meneruskan kesilapan, ada yang membaiki kesilapan. Yang meneruskan kemudian akan di’downgrade’kan ke neraka, yang membaiki kemudian di’upgrade’kan ke Syurga. Nyatalah bumi ini perantaraan; yang tengah tengah. Oh, kepada syaitan, maaf anda tiada pilihan. Hanya ‘downgrade’lah akhir kejadian.

——————————————————————————————————————————————————————————

Kepada kekasih kekasih berpacaran yang selalu mengungkapkan kata kata klise ‘saat kita berjauhan, aku pandang bulan dan bintang di dada langit gelap, aku yakin kau jua sedang melihat yang sama’, aku ucapkan ‘sangat poyo lah kalian, sekurang kurangnya ada juga yang hendak dilihat bersama!’. Pernah rasakan aku pandang bulan dia pandang matahari, dia pandang bintang aku lihat langit terang?13 jam membezakan malam dan siang.

——————————————————————————————————————————————————————————

Semanis mana pun kata kata cinta yang dibisikkan oleh cucu cicit Adam di cuping telinga cucu cicit Hawa, isinya tetap sama: ‘Ayuh ke neraka!’

——————————————————————————————————————————————————————————-

Advertisements

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. org jauh said, on January 5, 2011 at 12:19 pm

    Pernah rasakan aku pandang bulan dia pandang matahari, dia pandang bintang aku lihat langit terang?13 jam membezakan malam dan siang.
    **SWEET

    Semanis mana pun kata kata cinta yang dibisikkan oleh cucu cicit Adam di cuping telinga cucu cicit Hawa, isinya tetap sama: ‘Ayuh ke neraka!’
    **HMM..KALAU TULIS KAT PAPER INSTEAD BLEH? HEHE….

    • Baim Van Buyten said, on January 6, 2011 at 12:23 am

      **TQ:)

  2. zhfr said, on January 5, 2011 at 4:55 pm

    s.t.e.a.d.y bro!

    • Baim Van Buyten said, on January 6, 2011 at 12:22 am

      steady!

  3. arep said, on January 21, 2011 at 10:52 am

    daalaamm baim dalaamm.. best!

  4. Irving Tan said, on February 1, 2011 at 9:57 am

    Post nih lah yang kedua paling legend aku jumpa kat blog ni. (hadiah first aku kena kasi kat puisi ikan bilist)

  5. mr k said, on March 15, 2011 at 3:42 am

    agagagaga


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: